RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

REZANJE RIB

Novica:

REZANJE RIB IN FILETIRANJE

 

 

Ko smo ribo oprali in jo odcedili oziroma osušili, jo narežemo na manjše ali večje kose. Tako pripravljamo ribe najpogosteje takrat, ko nameravamo ribo cvreti.

 

 

Za filiranje bi lahko rekli, da je posebna oblika rezanja, ki jo v glavnem uporabljajo pri industrijski predelavi rib, pogosto kar na ladjah - tovarnah takoj po ulovu, in to strojno.

Če kupimo celo ribo in jo moramo filirati, moramo to doma ali v restavraciji napraviti ročno. Ribi, ki je nismo očistili lusk, odstranimo drobovje, nato pa jo operemo in odcedimo oziroma osušimo. Nato ribo prerežemo vzdolž hrbta od glave proti repu, meso ločimo od kosti, dobljene polovice pa z zunanjo stranjo položimo na delovni pult. Z eno roko primemo repni del polovice, z drugo roko pa s poševno postavljenim nožem ločimo file od kože.