RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

PRIPRAVLJANJE RIB DO TOPLOTNE OBDELAVE

Novica:

 

PRIPRAVLJANJE RIB DO TOPLOTNE OBDELAVE

 

Za pripravljanje ribjih jedi uporabljamo najpogosteje sveže žive ali zmrznjene ribe, veliko redkeje pa sušene, nasoljene ali dimljene.

Rečne ribe so v glavnem naprodaj žive. Ko kupujemo žive ribe, moramo biti pozorni predvsem na to kako živahno se gibljejo v bazenu, v katerem so razstavljene.

Če kupljene žive ribe ne moremo uporabiti takoj, jo lahko hranimo živo nekaj dni, če jo damo v večjo posodo s svežo pitno vodo, ki jo moramo zamenjati najmanj dvakrat na dan.

Tik preden se lotimo pripravljanja, ribo ubijemo: z močnim udarcem po glavi (z lesenim tolkačem ali držajem noža) jo najprej omamimo, nato pa napravimo globlji rez na tilniku in ji tako prerežemo hrbtenico.

Nato ribo pripravimo naprej do toplotne obdelave:

  • odstranimo ji luske,
  • odstranimo drobovje,
  • operemo jo,
  • narežemo,
  • filiramo,
  • dodamo limonin sok ali kis in
  • solimo.