RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

ODSTRANJEVANJE DROBOVJA IN PRANJE RIBE

Novica:

ODSTRANJEVANJE DROBOVJA IN PRANJE RIBE

 

 

Ko smo ribo očistili lusk, ji odstranimo drobovje. Za to potrebujemo koničast nož, s katerim najprej zarežemo v zadnjik, nato pa razparamo trebuh vse do glave, pri čemer moramo zelo paziti, da ne poškodujemo žolčnika, ki leži blizu glave. Nato izvlečemo drobovje, očistimo ribo krvi in odstranimo notranjo črno mrenico. Če ribi ne odstranimo glave, ji moramo vsekakor odstraniti škrge.

Če pri odstranjevanju drobovja po nesreči poškodujemo žolčnik in se žolč razlije po ribi, je taka riba neprimerna za jed.

 

Po pravilu moramo ribo vedno prati celo (v kosu), in to hitro in pod curkom tekoče vode. Pranje narezane ribe ni priporočljivo, niti to, da bi očiščeno ribo dalj časa puščali v vodi. Tako v prvem kot drugem primeru je namreč mogoče, da bi meso izgubilo sok in z njim določene hranilne snovi, ki so topne v vodi.

Ko smo ribo oprali, jo moramo vedno dobro odcediti ali osušiti s čistim prtičem.