RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Naše morske ribe

Novica:

Naše morske ribe

Za morski ribolov se šele navdušujem. Čeprav vsako leto nekaj dni preživim na morju, so moje izkušnje z morskim ribami vezane bolj na ribarnico, kot na ribolov. Tržnica je veliko bolje založena z morskimi ribami, kot s sladkovodnimi. Včasih nas raznolikost kar zmede, vendar pa poznavalci tudi pri nas še marsikaj pogrešajo.

Morske ribe delimo na bele in plave, na kostnice in hrustančnice.

Plave ribe se ulovi veliko več in so cenejše, po kvaliteti pa za belo ribo v večini primerov nič ne zaostajajo.

Poglejmo, kaj lahko na tržnici najdemo skoraj vsak dan:

Sardelice – plava riba, zraste do 20 cm, okusna, najboljša je jeseni. Podobne so ji čepe, ki so večje in manj okusne, papaline, sardon, ki je najprimernejši za konzerviranje.

Iglica - do 70 cm dolga riba, zanimiva zaradi svoje iglaste oblike. Pri kuhanju se ji kosti obarvajo zeleno.

Girica in modrak sta pogosti ribi s srednje okusnim mesom, zrasteta do 20 cm.

Cipelj – poznamo več vrst, meso je srednje okusno, pripravljajo ga na žaru, manjše pa pražijo. V lukah ulovljeni lahko smrdijo po nafti. Riba je primerna za tudi ribogojstvo.

Oslič – meso je belo, mehko, najpogosteje ga filiramo. Riba je primerna za bolnike in rekonvalescente. Zraste tudi do 80 cm.

Lica in gof – zrasteta do 1 m, meso je belo in čvrsto, okusno.

Kirnja – zraste tudi poldrugi meter v dolžino. Meso je zelo okusno, cenijo jo tudi podvodni ribiči.

Brancin – je zanimiv za vse oblike ribolova, meso je belo in zelo cenjeno. Zraste do 80 cm, redko več.

Ustnače – v to skupino spadajo vrana, knez, smokvica, lumbrak, drozg, mediteranka, pavlinka. Pogost plen so pri ribolovu z obale. Meso je srednje dobro, pri kuhanju rado razpade. Vse so živahnih barv.

Šarg, frater, pic in špar – špar je najmanjši (do 20 cm), šarg pa najokusnejši. Pogost plen naših ribičev.

Zobatec in orada – najokusnejši ribi našega morja. Zobatca lovijo največ spomladi, orado pa jeseni. Lovijo jo s panulo, vršami, na trnek, s parangali, s harpuno in podvodno puško. Zobatec je večji kot orada.

Ovčica – lovijo jo z obalnimi mrežami, največ jeseni.

Pagar – živi med travo na morskem dnu od 20 do 200 m globoko. Zraste do 70 cm in ima okusno meso.

Ribon - lovimo ga na blatno peščenem dnu ali pa med algami v obalnem pasu. Meso je zelo cenjeno.

Salpa in bukva – ribi obalnega področja. Hranita se pretežno z algami in imata zato značilen okus.

Pajek – leži na pol zakopan v pesku v obalnem pasu. Na prvi hrbtni plavuti in na škržnem poklopcu ima strupene bodice. Poznamo štiri vrste pajkov in vsi so strupeni. Meso je zelo okusno.

Morska lastovica – ima izrazito izbočeno, skoraj koščeno čeljust in velike prsne plavuti, ki spominjajo na ptičja krila (kokot). Meso je belo in okusno, lovijo ga s parangali.

Škarpena – ima veliko glavo z raznimi bodicami in priveski. Na vrhu hrbtne plavuti in na škržnem poklopcu ima strupene bodice. Poznamo veliko, malo in rjavo škarpeno. Vse so zelo okusne. Nekateri ljudje so alergični na njihov strup in je ne smejo jesti, čeprav so strupene bodice odstranjene. Simptomi zastrupitve so zatekanje jezika in slabost. Škarpena je nepogrešljiva za dober brodet.

Kovač – je zanimiva riba z veliko koščeno glavo in dolgimi bodicami na hrbtni plavuti. Na boku ima črni pegi. Menda je bil kovač zadnja riba, ki jo je ujel apostol Peter – ribič, ko še ni bil nebeški ključar. Kovač je zelo okusna riba z belim sočnim mesom.

Zvezdogled – ali bežmek je riba z gobcem, podobnim buldogovemu. Za ribe velja nekakšno pravilo: bolj kot je riba grda, bolj je okusna.

Morska žaba – grdobina ali morska spaka je vsekakor ena najgrših rib. Na pol zakopana v pesek preži na svoj plen. Lovijo jih z mrežo vlečnico in parangalom. Odlična je v brodetu, znana poslastica »coda do raspo« pa je njen repni del, kuhan ali na žaru. Nekateri pravijo, da jih meso grdobine spominja na jastogovega.

Škomber – (hrv. skuša) je plava riba, nekoliko mastna, kljub temu je na žaru izredno okusna. Prav tako kot škombri živi v jatah na odprtem morju tudi lokarda ali plavica, vendar je njeno meso manj cenjeno.

Tun – je naša največja jadranska kostnica. Na odprtem morju zrastejo tudi do pol tone in čez tri metre v dolžino. Pri nas so »dvometraši« že prave trofeje. Skoraj vse tune porabi naša predelovalna industrija. V ribarnicah pogosteje srečamo manjše vrste tunidov, kot so tonina, palamida in trup. Vsi so dolgi okoli 50 cm in težki do 3 kg, redkeje več. Imajo značilno obliko tune, po pigmentaciji pa so zelo različni. Meso vseh tunidov je zaradi močne prekrvavljenosti temne barve. Je okusno, vendar različno glede na vrsto, potrebušni del tunidov je najokusnejši (v Dalmaciji znan kot »panceta«). Glava tonine v brodetu je znana delikatesa. Tunide predvsem pečemo na žaru, lahko jih cvremo tudi v olju ali pa pripravimo v brodetu, znane so tudi marinade iz tunidov.

Mečarica – zraste do 4 m, njena koščena čeljust lahko doseže tudi čez meter. Pri nas je bolj redek gost. Pogosteje jo srečamo v južni Dalmaciji v črnogorskem primorju. Love jo v mreže, na trnek, parangal, harpuno, predvsem pa na panulo. Bospor in Mesinska vrata sta najbolj znani lovišči teh lepih vodnih živali. Mečarice so naše najhitrejše ribe. V času drsti se poganjajo visoko nad vodo in plosko padajo na gladino. Za športnega ribiča ni lepšega prizora, kot skok zapete mečarice. Meso mladih primerkov je še belo, starejši in večji primerki pa imajo temnordeče meso, podobno kot tun in škomber (znak dobrega plavalca). Meso je zelo cenjeno, vendar nekoliko suho.

Romb – ali morski robec je najokusnejša talna riba, ki jih lovimo v zimskem času v obalnem pasu. Pripravljajo ga največ na žaru, sicer pa na vse znane načine. V to skupino spada še gladki romb, katrca, ki živi nekoliko globlje, morska plošča in morski list. Slednji je zelo cenjen in zanj obstaja nešteto kuharskih receptov. Listi iz pristanišč niso užitni.

Gruj – ali ugor je do 2 m dolga, jegulji podobna riba. Lovijo ga ves leto na trnek in parangal. Najbolje jeseni ob slabem vremenu. Gruj je nočna roparica, ki se prehranjuje z ribami in glavonožci. Ima izredno močne čeljusti, tako da zlahka pregrizne vsako najlonsko vrvico in seveda tudi prst neprevidnemu ribiču ali podvodnemu lovcu. V ribarnicah je vsakodnevna riba. Povprečna teža znaša okrog kilograma. Cenjen je samo prvi del gruja, od zadnjične odprtine je riba namreč polna strti. Gruja zato obesijo za gobec in ga celo uro gnetejo od glave proti repu, da spravijo vse strti na konec repa. Meso je belo, mehko in zelo okusno. Gruj je najboljši v brodetu ali pa na žaru. Po obliki mu je podobna murena, ki je ravno tako okusna, vendar veliko bolj mastna in težje prebavljiva. Z mureno ravnajte previdno, saj je njen ugriz strupen.

Morsko mačko, psa in trneža - slečemo iz kože. Meso je srednje okusno nekoliko kiselkasto. Pripravimo jih lahko pečene, pražene, kuhane ali v brodetu.

Krilatec – ali sklat je vmesna stopnja med morskim psom in skatom, zraste do 2 m. Meso je okusno, belo, kožo pa uporabljajo v obrtništvu. Raža je veliko manjša. Njeno meso je najokusnejše med hrustančnicami. Največ jo lovimo s trnkom pozimi. Golob doseže tudi poldrugi meter, vendar je njegovo meso malo cenjeno. Strupena bodica na dolgem repu lahko povzroči boleče rane. Lovijo ga v glavnem z mrežami. Še večji je morski sokol, ki ima prav tako strupeno bodico na repu.

Karkoli ste že ujeli ali kupili, se iz spoštovanja do živega zelo potrudite in pripravite svojim dragim zdravo in okusno kosilo, večerjo ali malico.

Ne mučite se preveč z zahtevnimi ribjimi specialitetami. Manj boste komplicirali, boljša bo jed. Saj veste: peteršilj, česen, olivno olje, limona, še kakšen dodatek za spremembo. Naj vas spomnim, da je kuhana riba še najbolj zdrava. Privoščite si noč ob obali z ribiško palico v roki, nekaj metrov stran pa naj se kadi iz kotlička.

Zdaj že nekaj veste o ribah, zato vam nobena kuha ne bo povzročala težav, le kanček dobre volje, buteljka vina, kakšno poleno …

Dober tek in mirno morje!