RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Čiščenje rib

Novica:

ČIŠČENJE RIB

Gospodinje se bojijo rib predvsem zaradi nevšečnega čiščenja, saj je odstranjevanje lusk, droba in glave zamudno in zoprno za vsakogar, ki tega ni vajen. Prav zaradi zamudnega čiščenja morajo proizvajalci in ribo predelovalna industrija poslati na trg več že očiščenih ali kako drugače za hitro pripravo pripravljenih rib. Kje je treba začeti ribo čistiti? Na trgu dobimo dve vrsti rib, in sicer z luskami ter brez njih. Slednje so močno sluzaste. Lažje je očistiti ribe brez lusk, toda z malo vaje nam tudi luske ne bodo delale težav.

Ribe z luskami

Že ko ribo kupujemo, pazimo, da so luske vlažne. Seveda se nam lahko posušijo med potjo domov in se močneje oprimejo telesa ribe. Zaradi tega pri prodajalcu zahtevamo, da nam ribe primerno osveži in zavije. Sveže ribe ne puščamo v papirju, ampak jih v pokriti posodi postavimo na hladno. Porabimo jih, če je le mogoče, še isti dan. Osušeno ribo doma zavijemo v vlažno krpo, da se ovlaži, nikakor pa je ne smemo »namakati«. Nekatere luske bodo tudi same odpadale, a ne vse, zato jih je treba odstraniti. Ribo obrnemo z glavo proč od sebe in najbolje je, da jo položimo na vlažen papir, ki mora biti dovolj velik, da bo zaščitil vsaj bližnjo okolico. Luske lahko odstranimo s topim delom noža ali pa imamo prav za to delo posebno oblikovan lesen nož. S prsti leve roke držimo ribo za rep in v kratkih sunkih potiskamo nož proti glavi. Če to delamo preveč sunkovito, potem tudi luske dlje odskočijo. Da nam riba ne smukne iz rok, jo primemo s prtičem. Najprej očistimo luske na eni strani ribe, potem na drugi ter na koncu na trebuhu in okoli glave. Te so manjše in bolj trdovratne. Očiščeno lusk, ribo narahlo splaknemo in ta je pripravljena za nadaljnje čiščenje. Sami boste opazili, da se nekatere ribe lepše in hitreje oluskajo kot druge. To je odvisno od svežosti in vrste ribe. Zmrznjeni in pravilno odtajani ribi gredo luske nekoliko slabše stran in večja je možnost, da se kožica pretrga. Plavuti in rep lahko odstranimo z ostrim nožem ali škarjami. To je posebno važno pri ribah, pri katerih se lahko zbodemo in z nekaterimi celo zastrupimo. Ribe z luskami nikoli ne odpiramo in tudi glave ne odrežemo, preden jo oluskamo, sicer bomo luske težje odstranjevali. Plavim ribam luske preprosto odstranimo z roko ali pa pri pečenju same odpadejo. Pri sladkovodnih ribah so luske bolj trdovratne kot pri morskih, ker so manjše in se bolj drže kože.

Sluzaste ribe

Ribe, ki nimajo lusk, so po telesu pokrite s sluzjo, ki jih tudi varuje. Take ribe so največkrat popolnoma brez lusk ali pa so te le na nekaterih delih. Sluz odstranimo z izpiranjem, če ribo kuhamo, pa te sluzi sploh ne smemo odstraniti, temveč celo pazimo, da je ne poškodujemo. Za nekatere vrste rib uporabimo za odstranitev sluzi grobo sol. Ribe brez lusk imajo debelejšo kožo, ki jo moramo pri nekaterih odstraniti. Tako imajo večje morske ribe zelo debelo kožo, ki pa jo v ribarnicah največkrat odstranijo že popolnoma (obe strani) ali pa samo delno. Kako to storimo sami, je odvisno od velikosti ribe. Navadno odstranimo kožo šele po toplotni obdelavi, pri sveži ribi pa se tega lotimo na hrbtni strani z rahlim vrezom na obeh straneh plavuti in jo potem odstranimo postopoma. Za jeguljo je postopek nekoliko drugačen: kožo za vratom prerežemo in potegnemo kot pri zajcu. Včasih nam to storijo tudi v ribarnici. Kožo lahko odstranimo tudi potem, ko smo ribo že razrezali na fileje.

Odstranitev droba in glave

Skoraj vse ribe imajo enako razporejeno drobovje, ki ga pri čiščenju odstranimo. Poznamo dva načina odstranitve, ki se med sabo le delno razlikujeta. Prvi je preprostejši: ribo prerežemo od izločila do glave in s prsti ali z nožem izvlečemo drobovino. Pri večjih ribah ne zavržemo jeter in iker, saj so zelo okusne in zdrave. Paziti moramo, da ne razlijemo žolča, ki daje ribi grenek okus. Trebušno votlino moramo temeljito očistiti, saj tudi vsaka najmanjša sled črne mrene ali krvi poslabša okus. Strjeno kri, ki se nabere nad hrbtenico, moramo postrgati z nožem ali žličko in jo odstraniti. Potem se lotimo škrg. S palcem dvignemo škržni poklopec in s prstom potegnemo obe škrgi iz glave. To veliko lažje napravimo pri večjih ribah kot pri majhnih. Pri ribah, katerih glave nameravamo odstraniti, tega ne storimo, razen če ne bomo glave uporabili za pripravo kakšne druge jedi. Pri odstranitvi škrg si lahko pomagamo tudi s škarjami, z njimi prerežemo vez med škrgami in glavo. Škrge, ki so ostale v glavi, jedi ne izboljšajo, riba pa je lepšega videza. Včasih se sprašujemo, zakaj glave ne odstranimo, saj jo potem, ko je kuhana ali pečena, zavržemo. Po kulinaričnih pravilih moramo ribe servirati vedno cele zaradi lepšega videza jedi. Doma lahko to pravilo opustimo in zaradi praktičnosti glave odstranimo. Ostanejo naj le pri ribah, ki jih bomo kuhali. Dolžina rib je največkrat ovira za pečenje v ponvah, in če odstranimo glavo, bomo ribo lažje spekli. Odstranjene glave lahko uporabimo za pripravo raznih juh ali osnov (fondov), te pa uporabimo pri pripravi ribjih jedi. Kaj bomo storili z glavo, je odvisno tudi od družinskih članov, saj pomeni nekaterim »obiranje« pravi užitek. Manjše ribe, predvsem plave, najlažje očistimo tako, da jim skupaj z glavo odstranimo tudi drobovino. Ribji drob in škrge lahko odstranimo tudi tako, da ribe ne prerežemo, pač pa pri izločku samo zarežemo in potem skupaj s škrgami potegnemo drob iz ribe. To lahko napravimo samo s prsti ali pa si pomagamo s topo stranjo noža. Tako očiščena riba je potem lepša na pogled.