RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Bogata zelenjavna in ribja jušna osnova

Novica:

Bogata zelenjavna in ribja jušna osnova

Poleg spodaj naštetih vrst lahko dodamo še drugo zelenjavo, ki je bila morda predolgo v hladilniku. Kapusnice, gomoljnice, korenovke, koruza, paprika – vse to lahko uporabimo. Zmrznjena jušna osnova se izvrstno ohrani do enega leta.

Sestavine: 2 žlici olivnega olja, 1 repa ali rumena koleraba, 5 strokov česna, 3 stebla belušne zelene, 3 večji korenčki, 10 šampinjonov, 3 velike čebule, 4 paradižniki, 2 temeljito oprana pora, 10 stebelc peteršilja, 2 pastinaka, 1 žlička poprovih zrn, 8 glavic brstičnega ohrovta,4 lovorovi listi.

Priprava: Vso zelenjavo operemo in grobo narežemo. V veliki posodi segrejemo olivno olje in dodamo zelenjavo. Pražimo približno 20 minut, da začne rumeneti. Dodamo peteršilj, poper, lovorove liste in približno 4 l vode ter zavremo. Kuhljamo 3 ure in vmes s penovko pobiramo morebitne pene. Solimo, in če želimo krepkejši okus, kuhljamo še nekaj minut. Ohladimo, precedimo in pri tem zelenjavo stiskamo, da se iz nje izcedi vsa tekočina. Osnovo uporabimo v 3 dneh ali pa jo zamrznemo za največ 1 leto.

Ribja jušna osnova

Po receptu za bogato zelenjavno jušno osnovo pripravimo navedene skupne sestavine. Skupaj z njimi damo v posodo 2 kg glav belih morskih rib. Zalijemo s 3 l mrzle vode in zavremo. Kuhamo 2 uri in vmes s penovko pobiramo pene, ki se dvigajo na površje. Po okusu osolimo in osnovo precedimo skozi cedilo, obloženo z več plastmi gaze. Prelijemo v večjo kozico in ohlajeno postavimo v hladilnik za toliko časa, da se maščoba na površju strdi. Maščobo odstranimo in jušno osnovo uporabimo ali zamrznemo.