RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

KAKO HOBOTNICO OČISTIMO IN KUHAMO

Novica:

KAKO HOBOTNICO OČISTIMO IN KUHAMO

Hobotnico naj nam, če je le mogoče, očistijo v ribarnici. Včasih pa moramo to vendarle opraviti sami. Takrat hobotnico operemo in ji odstranimo sluzast ovoj (pri manjših hobotnicah to ni potrebno). Vrečo obrnemo, odstranimo drobovino, nato jo spet obrnemo na pravo stran. Odstranimo oči in hitinski kljun, ki je med lovkami (tudi ta postopek je nujen le pri srednje velikih in velikih primerkih), jo spet obrnemo, operemo in dobro obrišemo. Glavna težava pri hobotnicah je, da vsebuje veliko sluzi in da ima dokaj »gumijasto« meso. Človekova domišljija je iznašla najrazličnejše načine in sredstva za premagovanje teh težav: nekateri očiščeno hobotnico tolčejo s kamnom ali z lesenim kladivom, nekateri jo kuhajo skupaj z dvema plutovinastima zamaškoma, nekateri pa jo zmrznejo in nato, preden jo dajo v lonec, spet odmrznejo (odlična zamisel: zakaj ne bi kupili že zmrznjene hobotnice in si tako prihranili eno delovno fazo) in podobno. Pomembno je, da nam v ribarnici ne podtaknejo prevelikega primerka, ki ga bomo morali tudi dlje kuhati. Bistveno pa je predvsem, da damo hobotnico kuhat v hladno vodo in da jo moramo – ne glede na to, ali je majhna ali velika – popolnoma ohladiti v vodi, v kateri se je kuhala. Odličen pripomoček je lonec na zvišan pritisk, s katerim skrajšamo čas kuhanja na eno tretjino.