RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kako spoznamo svežo ribo…

Novica:

Kako spoznamo svežo ribo…

Za vonj že vemo: v ribarnici naj diši prijetno po morju, morda malce slano in rahlo po algah, pa seveda tudi po ribah. Vsekakor pa vonj ne sme iti preveč v nos, saj v tem primeru riba preprosto ni več sveža. Sicer pa še to: morske ribe imajo intenzivnejši vonj kot sladkovodne. Tudi videz nam pove marsikaj: Pri celih ribah je koža svetleča in napeta. Sluzasta koža je v redu. Jasne čvrste oči, vlažne rdečkaste škrge – brez sluzi, izpričujejo svežino. Zelo slabi znaki so: mlahavost, motne in udrte oči, sivkaste škrge. Pri filejih o svežini teže presodimo: meso mora biti vsekakor čisto in svetlo in na noben način izsušeno. Kdor hoče biti glede svežine filejev povsem prepričan, naj trgovcu v ribarnici pove, da jih namerava pojesti surove! Surove kozice morajo biti prosojne in svetleče, kuhane pa rdeče in vlažne. Slaba znamenja so, če so surove porozne in brez leska, kuhane pa pegaste ali izsušene. Školjke morajo biti zaprte in prijetno dehteti po morju. Meso pokrovač (jakobovih školjk) mora biti bleščeče belo in čvrsto.

 

… in kako jo shranimo

Ko smo z ribo končno doma, jo čimprej vzamemo iz vrečke. Položimo jo na krožnik ali v skledo, pokrijemo z drugim krožnikom in v hladilnik postavimo v najbolj hladen predel (neposredno nad predalom za zelenjavo), vendar za največ tri dni (če je bila riba zares sveža, sicer jo pripravimo takoj). Sveže ulovljene ribe, na primer postrvi ipd., so najboljše šele naslednji dan; tako kot meso, mora biti tudi riba malce uležana, da bo zares okusna. Sveže ribe brez nadaljnjega zamrznemo, vsekakor pa še na dan nakupa. Važno je, da riba ni bila pred tem že enkrat zamrznjena. Za odtajanje v hladilniku ribi podložimo vpojen papir ali pa jo položimo na cedilo.