RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Kostelski čušpajs z ribo

Novica:

Kostelski čušpajs z ribo

Kostelski čušpajs je enolončnica, ki jo imajo Kostelci za svojo tradicionalno jed, tako kot Istrani bobiče in Prekmurci bograč. Vsako leto enkrat, se na turistični kmetiji Padovac zberejo ljubitelji te jedi in se pomerijo v kuhanju čušpajsa. Nekoč je bila to jed revnih ljudi, ki so v lonec ali kotliček zmetali kar so pač imeli, oziroma jim je zraslo na njivi ali vrtu. Skoraj obvezne sestavine so čebula, grah, stročji fižol, koleraba, krompir in korenje. Gospodinje so to jed poskušale izboljšati z dodatkom začimb in mesa, kolikor so ga pač pri hiši imeli. Govedino so Kostelci jedli zelo redko. Vsaka hiša pa je imela prašiče, kokoši, zajce ali ovco. Drznejši so si privoščili tudi čušpajs z divjačino. Zelenjavo so dušili na masti, radi pa so jedi dodali tudi slanino.

Na povabilo dr. Stanka Nikolića smo se tudi mi udeležili tega zanimivega tekmovanja. Kot urednik spletne strani radjemribe.si sem se odločil, da skuham čušpajs z ribo. Zraven Kostela teče namreč reka Kolpa in iznajdljivi Kostelci so ribe prav gotovo znali loviti. Kolpa je polna postrvi, lipanov, klenov in mren. Tudi sulec je doma v tej reki. Poskusil sem in ideja ni bila všeč samo meni. Kostelci so že med tekmovanjem radovedno kukali v moj kotliček. Na koncu ga je še strokovna komisija najbolje ocenila.

S sinom Janom sva tako dokazala, da so ribe zares okusno živilo in se lahko uspešno merijo z vsemi drugimi vrstami mesa. Vredno je bilo poskusiti, saj sva kot zmagovalca domov odnesla kup lepih nagrad in pečenega jagenjčka.

Pa vi, ste ta teden že jedli ribe?

Stane Omerzu