RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Otroški bazar MKO

Novica:

Radi bomo jedli ribe na Otroškem bazarju od 6. do 9. septembra

Letos je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje v sodelovanju z Evropskim ribiškim skladom, organiziralo zelo odmevno nacionalno kampanjo za promocijo ribjega mesa. Ker smo bili Slovenci na samem repu porabnikov ribjega mesa, je bila akcija več kot potrebna. Ribe so namreč izredno zdravo in okusno živilo, v razvitem svetu obvezni del prehrane sodobnega človeka.

Na sejmu bodo predstavili ponudbo celotnega ribiškega sektorja.

Kaj smo vam pripravili?

Vsi obiskovalci boste lahko brezplačno poskušali dobrote iz sladkovodnih in morskih rib ter morskih sadežev. V akvarijih si boste lahko ogledali najbolj značilne ribe našega toplovodnega in hladnovodnega ribogojstva, morske ribe, školjke in rake.

Snežana Levstik, svetovalka KGZ-NG specialistka za ribištvo, vam bo v sliki in besedi predstavila slovensko morsko ribištvo in bogastvo našega morja.

Vsi boste lahko poskusili klapavice iz slovenskih školjčišč podjetja Prosub. Vse dni sejma vam jih bosta na buzaro pripravljala Edi Germšek in Suzana France iz Izole.

Irena Fonda vam bo s sodelavci predstavila slovitega piranskega brancina, lahko ga boste poskusili, izvedeli boste vse o ribogojnici Fonda v Seči, povabila pa vas bo tudi na strokovni ogled ribogojnice z ribiškim piknikom.

Za vas smo organizirali tudi otroške delavnice, kjer boste otroci risali ribe in druge živali izpod vodne gladine. Vsi otroci bodo nagrajeni s praktičnim darilom, deset najlepših otroških risb bo pa še posebej bogato nagrajenih. Nagrajene otroke bo z njihovimi starši Irena Fonda popeljala na morje v Piranski zaliv na ogled ribogojnice in pokušino najboljšega iz slovenskega morja.

Alen Pušpan iz Izole vam bo predstavil morske dobrote iz Bujola. Seznanili se boste s tradicionalnimi slovenskimi načini priprave in konzerviranja sveže ribe in morskih sadežev. Seveda boste vse lahko tudi poskusili.

Janez Vidmar iz podjetja Vodomec, vam bo povedal vse o postrvih in njihovi pripravi. Strokovno in praktično vas bo prepričal, da so postrvi zelo zdrave, okusne in sila enostavne za pripravo. Vsi boste lahko poskusili njegov postrvji karpačo in se ga naučili tudi sami pripraviti.

Lidija in Stane Omerzu iz Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in ribiškega turizma – Racoon, vam bosta vsak dan v kotličku skuhala najboljšo ribjo čorbo iz krapov, postregla pa vam bosta tudi z ribjim namazom iz sladkovodnih rib. Pri njiju boste izvedeli prav vse o ribji kuhinji in zanimivih doživetjih ob vodi za odrasle in otroke doma in po svetu.

Na svoji stojnici pa bomo gostili še številne goste iz javnega življenja in največje poznavalce ribje kuhinje. Med drugimi se bomo družili tudi z zmagovalci največjih in najbolj odmevnih tekmovanj v pripravi ribjih jedi in gospo Emilijo Pavlič, ki pa vam bo tudi znala marsikaj povedati o prehrani in zdravju ter pravilni pripravi rib.

Za akvarije in ribe v njih sta poskrbela Danijel Gospič, predsednik Društva rejcev vodnih živali iz podjeta G2O in Edi Germšek, naš največji školjkar in odličen potapljač iz podjetja Prosub.

Za vse dodatne informacije vam je vsak dan na voljo Stane Omerzu, vodja sejemske predstavitve in urednik spletne strani radjemribe.si na tel: 041 707 711.

Obiščite stojnico Ministrstva za kmetijstvo in okolje in se pridružite našim prizadevanjem, da bi v Sloveniji jedli čim bolj zdravo in okusno. Poskrbite za zdravje svojih otrok in v svoj jedilnik uvrstite ribe vsaj enkrat na teden. Na sejmu Otroški bazar bomo to za vas storili mi.