RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Morska kumara

Novica:

MITJA OMERZU     FOTO: STANE OMERZU

Morska kumara

Cucumaria planci

Morsko kumaro ali brizgača vsi poznamo, hkrati pa se nobeden ne ozre zanjo, če prav jo najdemo povsod po Jadranu. Ta prezrt in neugleden morski stvor je, verjeli ali ne, sorodnik morskih zvezd in ježkov, ki so našim očem veliko bolj privlačni. Najdemo jih povsod, tako na najbolj čistih plažah, kakor tudi v najbolj umazanih pristaniščih, na globinah od enega do sto metrov. Površne ljudi to bitje spominja na iztrebek, mnogi mu tudi rečejo morska klobasa in raje odplavajo vstran. Italijani mu pravijo cazzomarino, prevod si pa poiščite sami. Dovolj smo zmerjali to nedolžno in nezahtevno bitje. Poznavalci bi vam lahko našteli več vrst morskih kumar. Razlikujejo se po velikosti, barvi in številu izrastkov. Lahko so sive, črne, rjave, celo rdečkaste z rumenimi pikami. Običajno so morske kumare dolge do 30 centimetrov, v tujih morjih pa živijo tudi veliko večje vrste.

Da gre za zelo nedolžno in nenevarno žival, priča tudi dejstvo, da se nekatere male ribice celo skrivajo, oziroma poiščejo zavetišče v njeni edini odprtini, ki je obenem ustna in zadnjična. Predvidevam, da morska kumara po svojih močeh in s svojim načinom življenja filtrira morsko vodo in jo tako tudi čisti. Če je moja domneva pravilna, bi to bitje morali bolj spoštovati.

Morskih kumar pa ne zaničujejo vsi prebivalci tega planeta. Mnogi športni ribiči so jo spoznali kot odlično in zelo hvaležno vabo za lov določenih vrst rib. Zelo zanimive so se morske kumare zdele tudi francoskemu raziskovalcu Jacquesu Cousteau, ki je v svoji knjigi opisal tudi množični paritveni ples morskih kumar na morskem dnu. Na Madagaskarju jih nabirajo potapljači in jih prodajajo kot specialiteto. Še raje jih imajo na Daljnem vzhodu, kjer mesu morskih kumar pripisujejo lastnosti afrodiziaka. V Aziji morskim kumaram rečejo trepang ter jih radi in redno jih uživajo. Naši južni sosedje Hrvati mu pravijo trp. Kot mi, imajo tudi oni raje ribe kot morske kumare.

Dokler je druge hrane dovolj, ne nadlegujte teh skromnih in mirnih bitij. Dobro pa je vedeti, da so morske kumare užitne in uporabne. Spoštovati moramo vsako živo bitje.