RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

V Izolo na sveže morske ribe

Novica:

STANE OMERZU

V Izolo na dobre in sveže morske ribe!

Danes bo v Izoli še posebej lepo dišalo, kajti ribiči so za vas pripravili ribiški praznik. Po posebej ugodnih cenah boste na ulicah tega lepega mesteca okušali najboljše iz slovenskega morja. Vidimo se v Izoli.

Slovenci smo v nori naglici življenja skoraj izgubili stik s svojimi koreninami. Podlegli smo globalizaciji in pojemo čisto vse, kar veliki proizvajalci s pravljičnimi oglasi predstavijo na TV ekranih. Pri tem bolj gledamo na ceno kot na kakovost, bolj na embalažo kot vsebino. Pa vemo kaj jemo? Vitki somi z drugega konca planeta, tilapije, afriški ostriži, gojeni norveški lososi, pojemo na tone tun v pločevinkah… Te ribe do našega krožnika prepotujejo tisoče kilometrov, za njimi je prava ledena doba in samo upamo lahko, da ne s preveč otoplitvami. Kaj vemo o njihovem izvoru, o ogroženosti ribjih vrst, o predelavi in dodatkih za trajnost? Zelo pomembno je, da vemo, kdaj je riba, ki jo imamo na krožniku prišla iz morja. Z gotovostjo lahko trdim, da zelo malo Slovencev pozna pristen okus sveže morske ribe. Da me boste razumeli, boste morali k Bujolu v Izolo. Tja nas je napotila Snežana Levstik, svetovalka KGZ-NG – specialistka za ribištvo.  

Alen Pušpan, lastnik slikovite gostilnice Bujol v Izoli, se že dolgo zaveda pomena kakovosti življenja. Ni vseeno kako živiš, kaj poješ in spiješ. Naglici današnjega življenja ne pusti blizu. Rad ima preproste stvari in izvirne okuse. Od staršev se je naučil, kako pripraviti darove morja, da so ti kar najokusnejši. Tam vam bodo postregli samo z ribo, ki je bila ulovljena isti dan. Zjutraj iz morja, ob enajsti uri, ko gostilno odprejo, pa je lahko vse že na mizi. In kaj nam prijazno osebje ponuja?

Na krožniku boste lahko dobili tisto, kar so ribiči in školjkarji ta dan potegnili iz morja. Na dan našega obiska smo lahko izbirali med tisti dan ulovljenimi ciplji, oradami, brancini, ovčicami, riboni, trljami, vranami, lastovkami, skušami, škarpoči, špari, salpami, sardelicami, tržaškimi škampi, rakovicami… Seveda smo nekaj jedi tudi poskusili. Prepustili smo se Alenovemu izboru. Najprej so nam postregli z bakalajem. Nebeško dober namaz, ki pa ga vsak ribič ali gospodinja pripravlja malo drugače. Alenovega si bomo prav gotovo zapomnili. Sledile so marinirane sardele z limoninim sokom, sardele v olivnem olju in hobotnica v solati. Vse v kombinaciji z izbranim vinom. Kje je skrivnost? Od kod tako božanski okusi? Alen nam zagotavlja, da se odgovor na to vprašanje nahaja v sveži ribi, najboljšem olivnem olju in enostavni in hitri pripravi. Večina ljudi ribe prepeče ali pa predolgo kuha. Ribe so nežno in občutljivo živilo! Prav tako školjke in raki! Sledili so lignji na čebuli, ocvrte sardelice, tržaški škampi ali bogomolke. Ponovno vse nebeško. Za pripravo vsake jedi so potrebovali le nekaj minut. Še se nismo opomogli od užitka, že so bile na mizi noetove barčice z žara in pedoči na buzaro. Človeku se kar naenkrat nikamor več ne mudi. Zdaj Primorce lažje razumem. Tudi Ljubljančane, ki kljub gneči na avtocesti, vseeno silijo na morje.

Vonj morja, klici galebov, lenobno pozibavanje barčic na morju, sveža riba in kozarec dobrega vina v sproščeni družbi na terasi ob morju. Kaj bi si še lahko zaželeli. Sem prihajajo ljubitelji dobre hrane, odličnega vina, prijetnega vzdušja, prijazne postrežbe in zmernih cen.

Obisk dobre ribiška gostilne  naj bo obvezni del vsakega vašega obiska slovenske obale. Da boste vedeli kakšnega okusa je dobra sveža riba.