RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

RIBJE PAŠTETE

Novica:

RIBJE PAŠTETE

Pašteta je namaz, navadno narejen iz tunine, kokošjega, puranjega ali govejega mesa. Sestavine paštete so običajno zmleta mešanica mesa, mast, zelenjava, zelišča, začimbe in vino, obstajajo pa tudi vegetarijanske različice. Navadno jo uživamo namazano na kruh, kot prigrizek ali predjed. Beseda pašteta izvira iz francoske besede »pâté«, ki označuje mešanico mesa in masti. Najbolj znana vrsta paštete je pâté de foie gras, ki je narejena iz zamaščenih jeter pitanih gosi.

Vse bolj ljudje posegajo po ribjih  paštetah, ki so narejene iz tuna ali skuše ter zelenjave.

Kako nastane pašteta?

Postopek izdelave paštet iz tuna ali skuše (ali drugih rib) se začne s preverjanjem in izborom surovin in embalaže. Glavna surovina v proizvodnem postopku je sesekljana riba.

Pri pripravi mase za pašteto, surovino (ribo) najprej skuhajo in pripravijo za nadaljnji postopek. Dodajo vodo, rastlinsko olje, razmaščeno sojino moko, škrob in druge sestavine ter izbrane naravne začimbe in sol. Pripravljeno paštetno maso embalirajo in toplotno obdelajo. Vsebina v embalaži je hermetično zaprta. S toplotno obdelavo zagotovijo tehnološko sterilnost in trajnost.

Po končani toplotni obdelavi doze označijo in strojno zapakirajo v kartončke in transportne enote. Preden izdelek odpotuje iz skladišča, mora prestati »karanteno«, šele nato izdelek sprostijo v promet. Medtem opravijo tudi vse potrebne mikrobiološke in fizikalno-kemijske analize in organoleptično ocena izdelka.

Embalažo redno pregledujejo v laboratoriju in neposredno na proizvodni liniji s pomočjo kamere in računalniškim programom, ki zazna že najmanjša odstopanja pri zapiranju pločevinke. Toplotna obdelava in pakiranje omogočata trajnost in obstojnost paštet. Zaprte so uporabne tri leta. Hranimo jih lahko pri sobni temperaturi.

Zakaj imajo nekatere paštete ojačevalce okusov, druge ne?

V kolikor proizvajalec ribjih paštet pri izbiri vseh surovin ne upošteva visokih kakovostnih zahtev ne more vedno zagotoviti želenega videza, barve in okusa končnega izdelka. Pašteta bi tako lahko bila blede barve, »vodenega« okusa in slabe teksture. Navidezno lahko to proizvajalec popravi z npr. dodajanjem različnih ojačevalcev okusa. Seveda obstajajo še drugi aditivi, ki pa z vidika zdrave prehrane niso priporočljivi.

Vendar pa, se skrivnost dobre paštete ne skriva v ojačevalcih okusa. Pri proizvodnji  npr. paštete iz skuše, je potrebno upoštevati predvsem naravne dejavnike, ki vplivajo na kakovost ribe in posledično izdelka. Pomembna je vsebnost maščobe, saj je le ta bistvenega pomena za teksturo in okus paštete. Ob tem pa ne pozabimo, da več kot je maščobe v pašteti, več omega 3 maščobnih kislin zaužijemo! Pašteta je boljšega okusa, zato dodajanje ojačevalcev ni potrebno. Je pa res, da kvalitetna surovina podraži končni izdelek.

Slovenska konzervno ribje predelovalna industrija ima vpeljan sistem zagotavljanja varnosti in kakovosti živil. Izdelana je stroga politika kakovosti, ki dodatno zavezuje k proizvodnji zdrave hrane, torej proizvodnji visoko kakovostnih paštet brez dodanih ojačevalcev in konzervansov.

In še namig. Paštete se enostavno ne morete naveličati. Z malo domišljije jo na krožniku obogatite z različno, tudi svežo zelenjavo, uporabite kot predjed ali v kombinaciji z drugimi morskimi sadeži. Ker so visoke kakovosti in vsebujejo priporočene hranilne vrednosti, so primerne za zajtrk, malico ali večerjo, kot polnovreden obrok pa tudi za najmlajše. 

 

Mateja Perkovič Hudovernik, Delamaris