RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Rdečeperka Scradinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)

Novica:

Rdečeperka Scradinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)

Rdečeperka je pogost ulov slovenskih beličarjev, na našem krožniku pa se ne znajde prav pogosto. Zakaj? Rdečeperka je idealna za mariniranje, izredno okusna je pečena na vroči maščobi, najpogosteje pa jo pripravljamo kot ribje polpete, namaze in paštete. Rdečeperka ni ogrožena vrsta rib in dokaj hitro se jih da naloviti. Zdaj se pričenja sezona lova na rdečeperke! Privoščite si ribiški izlet na Cerkniško jezero, kjer je bogat ulov zagotovljen. Za zmerno ceno dnevne ribolovne dovolilnice boste domov lahko odnesli 5 kg lepih svežih rdečeperk. Čiščenje rdečeperk je zelo enostavno in hitro. Če domov odnesete dovoljen dvodnevni ulov, se tako zakonito oskrbite s količino rib, s katero boste presegli letno porabo ribjega mesa povprečnega Slovenca.

Rdečeperka je odlična riba za beličarje, veliko veselja pa nudi muharjem poleti, ko se poganja za vsem, kar pade na vodno gladino.

Rdečeperka ima visoko in sploščeno telo, ustna reža pa je majhna in poševna. Oči so rumeno rdeče. Hrbet je rjavo zelen do olivno siv, boki bleščeče medeno rumeni, trebuh pa srebrno bel. Prsni in hrbtna plavut so oranžne, ostale živo rdeče. Rdeča barva se proti korenu plavuti stopnjuje; po tem je riba dobila ime. Barva plavuti je lahko tudi svetlejša, kar je odvisno od življenjskega okolja. Lahko preseže dolžino 40 centimetrov in težo enega kilograma. Največje so v Cerkniškem jezeru. Od rdečeoke se loči po višjem in bolj sploščenem telesu, luske med trebušnima in predrepno plavutjo se končujejo v ostrem trebušnem robu, ki je pri rdečeoki lepo zaobljen in trebušne plavuti ima rdečeperka precej pred hrbtno plavutjo, pri rdečeoki pa so te v isti višini. Rdečeperka zraste večja, na trnku zapeta pa nudi močnejši odpor kot rdečeoka.

Drsti se od aprila do junija v jatah na obraslih plitvih brežinah, podobno kakor rdečeoka. Samci dobijo drstni izpuščaj.

Naseljuje vso Evropo, razen Španije, sredozemskih otokov, Peloponeza in visokega severa. Je družna riba počasi tekočih in stoječih voda. Zadržuje se v zgornjih vodnih plasteh ob obraslih obrežjih. V Sloveniji je pogosta, najlepše pa se lovijo rdečeperke na Cerkniškem jezeru, kjer lahko ujamete zares izjemne ribe te vrste.

Na rdečeperko beličarimo s plovcem. Za vabo uporabljamo zrno koruze, kruh, testo, deževnike… Pred ribolovom je priporočljivo nakrmiti mesto, kjer boste lovili. Vabo običajno globoko požre, zato z zategom ne odlašajte. Lov je najuspešnejši ob vročem soparnem vremenu. Poskusite z muharico loviti rdečeperke na Cerkniškem jezeru in kmalu boste zaprosili za članstvo v njihovi ribiški družini.