RADJEMRIBE.SI

Dobrodošli

  • Kljub ljubiteljev rib vam je pripravil spletno stran, kjer lahko izveste vse o ribah in njihovi pripravi.

Kje so najbližje ribe?

Seznam ribogojnic >

Morska mačka ali mačji som

Novica:

MITJA OMERZU     

Morska mačka ali mačji som

Čeprav Jadransko morje ne slovi po nevarnosti zaradi morskih psov, se nam pri ribolovu lahko zgodi, da nam vabo požre tudi eden od jadranskih psov. Najpogostejša med njimi je morska mačka ali mačji som.

Morske mačke lahko najdemo vse do 200 m globine na mehkem ali trdem morskem dnu. Je zelo požrešna in rada prime na ponujeno sardelo ali kos druge ribe. Od drugih morskih psov se razlikuje po tem, da ne koti živih mladičev, ampak leže velika jajca, obdana z roževinasto lupino, ki jih obeša na morsko rastlinje, korale … Morske mačke so hrustančnice, kar pomeni, da njihov skelet ne tvorijo kosti.

Poznamo dve vrsti morskih mačk, ki sta si po obliki zelo podobni. Večji mačji som je posut s temnejšimi pegami in doseže tudi čez meter v dolžino. Manjši je nekoliko svetlejše pigmentiran in je za tretjino manjši. Dosežejo težo do 6 kg. Običajno ulovimo veliko manjše.

Za oba mačja soma je značilna trda, zobata, hrapava koža, usta so pomaknjena daleč na trebušno stran, pet škržnih rež brez škržnega poklopca na vsaki strani, podolgovate oči s pokončno zenico in hrustančno ogrodje. Zaradi svojega elegantnega gibanja in mačjih zenic so verjetno dobili tudi ime. Sodijo v družino Sciliorhinidae.

Meso morskih mačk je belo, ribiči pa ga cenijo nekoliko manj, kot meso drugih hrustančnic. Lahko je  rahlo kiselkastega okusa, zato ga najpogosteje uporabljajo za brodet ali pa ga postrežejo s pikantno omako. V ribarnicah nam ga pogosto ponujajo brez kože.

Morski mački ali mačja soma nista nevarni ribi! Ribič mora biti previden pri odpenjanju trnka, da mu živahna riba ne posname kože s svojo trdo in zobato kožo.